Aktivitetsdagen på Nolia

Lördagen den 15 september.
Årets tema – ”Rörelserika miljöer”.

Barn och ungdomar får chansen att prova på massor av aktiviteter. För de vuxna blir det ”Pep-talks for parens” där tips på nya insikter och verktyg för att utveckla barn och ungas lust, förmåga och möjlighet att röra sig presenteras av ledande forskare och experter. Utgångspunkten är rörelserikedom (physical literacy) som är en ny nyckel för att öka chanserna till ett aktivt/hälsosamt liv och bättre prestationer inom bl a skolan och idrotten.

Alla aktiviteter är kostnadsfria. Det behövs ingen föranmälan, förutom till Rörelseriket, se nedan.

Datum 15 september
Tid 10.00–16.00
Plats Nolia Idrottscentrum i Umeå

Rörelseriket
Testa-på-aktiviteter
Pep-talks for parents
Fler aktiviteter
Aktiviteter för barn med funktionsnedsättning

Rörelseriket (fd Stjärnjakten)

Barn i åldrarna 7–12 år får möjlighet att ta sig igenom en ny version av den populära övningsbanan, kallad Rörelseriket. ”Välkommen att kliva in i ett utrymme där rörelser är vägen fram. Här går man gärna lite på tvärs, gillar att hoppa hit och dit, och snurrar till det. Precis så är en helt vanlig dag i rörelseriket!”

Barn får på ett kul sätt testa sina gränser, utmana sig själva och prova nya rörelser. Man kan anmäla sig till olika pass. Passen tar ca 20 minuter. Begränsat antal platser.

Rörelseriket är designad av Johan Andreasson, Peter Åström och Helena Tobiasson och arrangeras i samarbete med Change the games medspelande föreningar.

”VK’s familjepass”

Barn 7–12 år kan även köra ett pass tillsammans med förälder/ansvarig vuxen. Du som förälder är bästa förebilden för att ditt barn ska få ett fysiskt aktivt liv. Det vill vi tillsammans med Västerbottens-Kuriren lyfta och förmedla med detta peppande pass!

Testa-på-aktiviteter

Det blir massor av aktiviteter där alla barn och ungdomar får möjlighet att testa olika sätt att hantera bollar, racketar och andra roliga rörelseutmaningar. Med dessa medspelande föreningar och inbjudna föreningar/förbund/organisationer.

 • Björklöven
 • IBK Dalen & IKSU Innebandy
 • Umeå Bskt
 • Umeå FC
 • UHSK Alpine & Tärna IK Fjällvinden
 • Umeå IK fotboll
 • IFK Umeå Skidor
 • Björkstaden Aikidoklubb
 • Gymnastikförbundet Norr
 • IFK Umeå Badminton
 • IFK Umeå Bandy
 • IKSU Kampsort
 • Digi-pepp – Digitala nyheter som peppar till rörelse
 • Obbola IK Cykel – MTB
 • Soo-Shim
 • Svenska parasportförbundet / Västerbottens parasportförbund
 • Svenska Gång- och vandrarförbundet
 • Umeå Bordtennisklubb
 • Umeå Brottning
 • Umeå Budoklubb
 • Umeå Käpphästförening
 • Västerbottens Handbollsförbund

Pep-talks for parents & Pep-shows

Varje pep-talk är 18 minuter följt av frågestund. Direkt efter varje pep-talk blir spännande uppvisningar, Pep-shows, i olika aktiviteter som många barn till vardags gör spontant på egen hand. Bl a  parkour/slackline.

Tider

Kl 11.00 – Dean Kriellaars (CAN), ”Så skapas rörelserika miljöer för barn med ovanliga utmaningar”.
Kl 12.00 – Peter Mattsson, ”Rörelserika miljöer ger både folkhälsa och nya landslagsstjärnor”.
Kl 13.00 – Helena Tobiasson & José Nunez, ”Så kan föräldrar peppa och bidra till rörelserika miljöer.”
Kl 14.00 – Rädda Barnens repr, ”Rörelserika miljöer är trygga miljöer.”

Om talarna

”Så skapas rörelserika miljöer för barn med ovanliga utmaningar.”
– Dean Kriellaars (CAN)

Dean kommer ge en kort introduktion till physical literacy och berätta hur vi ökar chanserna att barn med någon funktionsnedsättning ska utveckla lust och förmåga att röra på sig.

Dean är expert på physical literacy, eller rörelserikedom som vi kallar det på svenska, och kanske världens främsta ambassadör på detta nya koncept för fysiskt aktivitet. Dean brinner för att sprida budskapet om rörelserikedom och för att bidra till att bekämpa den epidemi av inaktivitet som sprider sig snabbt. Han är verksam vid University of Manitoba, är väl anlitad talare världen över och har utvecklat metoder och program som används brett i Kanada. Dean är även fysisk rådgivare åt Cirque de Soleil.

 

”Rörelserika miljöer ger både folkhälsa och nya landslagsstjärnor”
– Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet

Peter kommer förklara varför physical literacy är en byggsten som både ökar chansen att få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt och som ökar chansen att utveckla fler landslagsstjärnor.

Han är Riksidrottsförbundets Elitidrottschef sedan  2011 men sedan 1 januari 2014 istället Idrottschef med ansvar för att stötta all idrottslig utveckling, inklusive elitidrotten i svensk idrotts 71 specialidrottsförbund.

 

”Så kan föräldrar peppa och bidra till rörelserika miljöer”
– Helena Tobiasson och José Nunez

De kommer ruska om både kropp och knopp på ett sätt som ger föräldrar både nya insikter och verktyg för att kunna peppa barn att röra på sig.

Helena är disputerad inom människa–datorinteraktion och José är grundare av Moveoo och har stor passion för att utveckla funktionell, effektiv och framför allt rolig träning.

 

Rörelserika miljöer är trygga miljöer.
– Rädda Barnens representanter

Ambassadörer för Rädda Barnen berättar om hur man kan skapa den trygghet barnen behöver för att utveckla lust och förmåga att röra på sig.

 

 

Pep-talk for coaches – special

Kl 12.00 blir det en utbildning för ledare för barn med funktionsnedsättningar – hur man skapar ”physical literacy enriched activities” som utvecklar deras lust och förmåga att röra på sig.
Mer info >

Fler aktiviteter

”Rörelserundan”

Under hela dagen finns möjlighet att delta i rörelserundan som är en tipsrunda för både barn och vuxna. Rörelserundan består av ett antal upplevelsestationer på området där de som deltar får testa sig själv på olika sätt. Rörelserundan är anpassad för både barn och vuxna och man kan med fördel göra rundan tillsammans. Alla som slutför hela rundan har chans att vinna fina priser.
Arrangeras av partnern VK i samarbete med SISU idrottsutbildarna.

Aktiviteter för barn med funktionsnedsättning

Det blir testa-på-aktiviteter med Parasportförbundet och olika föreningar.
Dean Kriellaars Pep-talks kl 11.00 resp kl 12.00, se ovan.


Change the game 13-15/9 2018:

Mer info >

En stigande inaktivitet bland barn hotar deras framtida hälsa i många nationer runt om i världen. Barn blir fysiskt aktiva om de känner sig trygga med att vara aktiva i olika miljöer. Detta självförtroende skapas genom att lära sig grundläggande rörelseförmågor – att bli rörelserik – som barn.

Att vara rörelserik är nämligen lika viktigt som att kunna räkna, skriva och läsa. Det är också grundläggande för att barn och unga ska vilja prova på och utvecklas inom olika idrotter utifrån deras villkor. Vi vill att så många som möjligt ska ha lusten och förmågan att röra sig – så mycket som möjligt, så länge som möjligt!


Rätt till rörelse

Läs mer om projektet

Nya verktyg & insikter

Kolla in

Höstens turné i Västerbotten

Mer info

IPLC Europe – Umeå 2019

Kolla in